Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 40,2% r/r w okresie styczeń-marzec 2015 r. i wyniósł 41 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.

Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 322,22 tys. ton drobiu, co oznacza wzrost o 3,4% r/r, podano w raporcie.

"Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia i Polska. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 40%" - czytamy w raporcie.

Największymi odbiorcami drobiu z UE w ciągu pierwszego kwartału br. były ponownie kraje afrykańskie - Benin i RPA oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały prawie do zera, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r.

Reklama

>>> Czytaj też: Polska wykupuje Europę: mamy udziały w ponad 3 tys. zagranicznych firm

Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w ciągu pierwszych trzech miesięcy 2015 r. wyniósł ok. 176 tys. ton i był o 8,3% niższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (53% całkowitego przywozu), jednak przy 20% spadku wysyłek w skali roku do ok. 93 tys. ton. Obniżyły się również dostawy drobiu z Chin, Chile i Argentyny. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły w ciągu roku o 10% do ok. 65 tys. ton., podano także w materiale.